Sprawozdanie z Mobilności Job Shadowing Litwa Alytus 8-14.09.2024 r.
16/10/2024

Projekt nr: 2023-1-PL01-KA121-SCH-000126469

W dniach 8-14.09.2024r. odbyliśmy w mobilność w ramach projektu „Partnerstwo w Edukacji” do miasta partnerskiego Opola – Alytus na Litwie.

Wyjazd służył obserwacji szkół goszczących: Alytus St. Benedict Gymnasium oraz Alytus Vocational Training Centre. Celem mobilności było podniesienie jakości kształcenia i efektywności pracy szkoły przez poznanie sposobów doskonalenie nauczycieli i podnoszenia kwalifikacji – cel V.

W niedzielę 8 września 2024r. o godzinie 7.30 wyruszyliśmy busem z parkingu przy PLO nr IX w Opolu w dwunastoosobowej grupie do mieszczącego się na Litwie Alytusa. Skład naszego zespołu był następujący:

1. Sylwia Orlik
2. Stanisław Klimek
3. Agnieszka Buganik-Pszczyńska
4. Iwona Amrogowicz
5. Lucyna Dzikiewicz-Niski
6. Katarzyna Raczyńska
7. Małgorzata Szafors
8. Urszula Metelska
9. Jarosław Cieśliński
10. Małgorzata Nowak-Zwolińska
11. Dorota Gajda-Szczegielniak
12. Marta Szczubiał-Ryczek

Około godziny 22.00 dotarliśmy do celu i zostaliśmy rozlokowani w Hotelu Vaidila w miejscowości Alytus.

W poniedziałek 9 września o godzinie 9.00 rozpoczęliśmy wizytę w szkole partnerskiej Alytus St. Benedict’s Gymnasium. Poznaliśmy dyrektorkę szkoły – Erikę Poskeviciene i jej współpracowników, którzy brali udział w organizacji naszej wizyty. Oprowadzono nas po budynku szkoły oraz zaprezentowano nowoczesne sale lekcyjne. Mieliśmy możliwość zaobserwowania uczniów na przerwach oraz w czasie zajęć lekcyjnych. Podczas spotkania w szkolnym muzeum otrzymaliśmy odpowiedzi na liczne pytania dotyczące litewskiego systemu edukacji, struktury organizacji oraz systemu egzaminowania. Dzięki rozmowom z pracownikami szkoły pozyskaliśmy wiele informacjami na temat egzaminów wewnętrznych i zewnętrznych, czasu pracy nauczycieli, a także przydziału obowiązków. Poznaliśmy system pracy nauczycieli oraz zasady dotyczące nadzoru pedagogicznego. Dowiedzieliśmy się, że nauczyciele zobowiązani są do uczestnictwa w szkoleniach – pięć dni w ciągu roku, które finansuje państwo. Zaskoczeniem okazał się fakt, że nauczyciele nie realizują ścieżki awansu zawodowego.

Około godziny 14.00 zakończyliśmy wizytę w szkole i udaliśmy się do hotelu, gdzie omówiliśmy pierwszy dzień wizyty w gimnazjum.

We wtorek 10 września odbyło się spotkanie z dyrekcją oraz kadrą w szkole zawodowej Alytus Vocational Training Centre. Zapoznano nas z historią szkoły, topografią oraz ofertą edukacyjną. Dyrektor szkoły zawodowej Vytautas Zubras przedstawił nam system szkolenia zawodowego na Litwie. Na kolejne pytania dotyczące działalności ich placówki odpowiadała koordynatorka spotkania. Ku naszemu zaskoczeniu doskonale mówiła w języku polskim. W spotkaniu uczestniczyły także przedstawicielki władz miasta.

W tym oddziale szkolnym mieliśmy okazję zobaczyć sale lekcyjne, w których odbywają się praktyczne zajęcia przygotowujące do wykonywania zawodu, m.in. malarza, elektryka, spawacza, barmana czy mechanika. Ponadto zobaczyliśmy praktyczne zajęcia, w czasie których młodzież uczyła się obsługi nowoczesnej tokarki, a także drukarki 3D. Odwiedziliśmy także warsztat samochodowy działający na terenie szkoły oraz szkolną bibliotekę. Ciekawym rozwiązaniem wydało nam się to, że wszystkie znajdujące się w czytelni meble zostały wykonane przez uczniów z kierunku stolarskiego. Mieliśmy okazję zobaczyć segment szkolny, gdzie odbywały się zajęcia fryzjerskie, kosmetyczne, kursy dla masażystów oraz ratowników medycznych. Uczestniczyliśmy również w warsztatach przygotowujących młodzież do pracy w przedszkolu. Ponadto zaprezentowano nam odnowiony internat, pokazano nam pokoje, w których mieszkają uczniowie oraz części wspólne. Zaproszono nas również na wspólny obiad, dzięki czemu mogliśmy skosztować litewskich specjałów. Nasza wizyta dobiegła końca około godziny 15.00.

W środę 11 września wybraliśmy się na wycieczkę do Wilna. O godzinie 8.30 odbyła się zbiórka. Na miejsce dotarliśmy przed godziną 11.00. Podczas zwiedzania towarzyszyła nam pani przewodniczka, która oprowadziła nas po najważniejszych miejscach w zabytkowym centrum miasta. Odwiedziliśmy, m.in. Ostrą Bramę, Dzielnicę Żydowską, Cerkiew św. Ducha oraz Plac Katedralny.

Kolejnym punktem podróży było miasto Troki. Tam zwiedziliśmy słynny zamek na wyspie oraz popłynęliśmy statkiem w rejs po jeziorze Galve. Wybraliśmy się też na spacer ulicą Karaimską wśród parterowych, kolorowych domków Karaimów.

W czwartek 12 września ponownie realizowaliśmy zajęcia w Alytus St. Benedict’s Gymnasium. Tego dnia mieliśmy okazję zobaczyć salę do rytmiki i baletu, przestronną i nowoczesną aulę oraz pomieszczenia do zajęć indywidualnych. Byliśmy także w szkolnej kaplicy, gdzie również są prowadzone zajęcia z uczniami. Gimnazjum Świętego Benedykta, jest dobrze wyposażone w nowoczesne technologie edukacyjne. Sale lekcyjne są przestronne, w każdej z nich uczniowie i nauczyciele mają dostęp do sprzętu komputerowego oraz drukarki.

Mogliśmy również porozmawiać z nauczycielami i uczniami, aby lepiej zrozumieć atmosferę szkoły oraz wyzwania, z jakimi borykają się litewscy nauczyciele. Dowiedzieliśmy się, że Litwini kładą duży nacisk na rozwój zainteresowań uczniów poza lekcjami – istnieje szeroki wachlarz kółek zainteresowań, takich jak zajęcia artystyczne, sportowe czy językowe. Wizytę zakończyliśmy około godziny 15.00.

W piątek 13 września również w Alytus St. Benedict’s Gymnasium mogliśmy po raz ostatni spotkać się z dyrekcją oraz koordynatorkami projektu. Zaprezentowano nam salę gimnastyczną, siłownię, szkolny basen oraz teren wokół szkoły. Naszą uwagę zwróciły zajęcia ze strzelectwa prowadzone na skwerze obok szkoły. Tego dnia po spotkaniu podsumowującym przebieg wizyty wymieniliśmy się z dyrekcją oraz koordynatorkami projektu danymi kontaktowymi, aby w przyszłości kontynuować współpracę.

Po godzinie 14.00 zakończyliśmy wizytę i wyruszyliśmy w kierunku Druskiennik.

Jedną z atrakcji w Druskiennikach była kolejka linowa oraz Snow Arena – całoroczny stok narciarski – kompleks zimowych atrakcji. Wybraliśmy się również na integracyjny, pożegnalny obiad, aby skosztować litewskich specjałów.

Wróciliśmy do Opola w sobotę o 4.00 godz. 14 września. Przed rozstaniem zaplanowaliśmy spotkanie w celu podsumowania wyjazdu oraz napisania sprawozdania.

„Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani podmiot udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności”

Małgorzata Nowak Zwolińska – nauczyciel języka angielskiego